Lev-IT-áció

Ez a kis Blog IT fejlesztéshez kapcsolódó témaköröket fog boncolgatni, amelyeket igyekezni fogok gyakorlatiasan megfogalmazni, elemelkedve az elméleti síkról.

Rólam azt kell tudni, hogy már évek óta fejlesztek nagyvállalati, banki egyedi szoftvereket és hát mit mondjak szeretem ezt a szakmát.

A blog témájába beleesik a szembejövő kisebb-nagyobb probléma körök tárgyalása ugyanúgy mint a különböző példakód jellegű „móriczka” kódolás, egyes technológiák bemutatásáról. Így bizony felfog tűnni a blogban az érdeklődési körömbe eső összes technológia – előbb utóbb ;). Ezek a teljesség igénye nélkül (mire is lehet itt számítani):
- .Net programozás. (VB.Net, C#.Net, ASP.NET)
- SQL programozás
- Ismertebb adatbázis kezelők (MS SQL Server, Oracle)
- Kissé egzotikusabb (kevésbé elterjedt) adatbázis kezelők (PostgreSQL, FireBird)
- Java
- Fejlesztési módszertanok


Fogjátok azt is látni, hogy a fenti témákban vannak nálam jártasabb emberek is, de a magyar nyelvű blog szféra szerintem annyira szegényes ezekben a témakörökben, hogy én még simán beférek ide ;D

Remélem mindenkinek tetszeni fog! :)

Címkék

.net (8) adatbázis (3) ajax (1) asp.net (4) c# (6) debian (1) firebird (1) hash (1) java (1) linux (2) masterpage (1) mono (1) monodevelop (1) ms sql (1) mysql (1) oracle (1) postgresql (4) SHA256 (1) sql (5) szekvencia (1) tomcat (1) tools (1) üzemeltetés (1) visual basic (5) Címkefelhő

PostgreSQL adatbázis alapok.

2011.03.28. 09:51 :: apriliars

Sziasztok! Első bejegyzés gyanánt rögtön belevágnék a lecsóba :)

Egy adatbázisnak gyakran kell teljesíteni a következő feltételeket:

  • Fusson több platformon. (Windows, Linux stb...)
  • Ne tartalmazzon korlátozásokat. (Express editionok kilőve)
  • Rendelkezzen egy használható procedurális nyelvel és legyen benne tranzakció kezelés.
  • Legyen a fontosabb nyelvekhez, keretrendszerekhez kapcsolódási lehetőség.
  • És ha egy mód van rá fizetni se kelljen érte.

A fenti tényezőknek az MS SQL Server a platform kötöttségen bukik meg, a MySQL-ért pedig fizetni kell. (Ha csak nem GPL alatt írsz programot). Ezzel szemben a PostgreSQL megfelel a fentieknek és BSD (kompatibilis) licenc mellett (használhatód arra amire akarod) lehet vele dolgozni.

A PostgreSQL telepítő készletét az EnterpriseDB oldaláról a javasolt leginkább letölteni. A .Net Driver-t pedig innen. Innen pedig további drivereket lehet letölteni. A telepítéssel nem kívánok sokat foglalkozni. (Next-next-finish valószínűleg több mindenkinek is sikerül :D)

Vágjunk is bele. Telepítést követően több eszközt is tudunk használni. PgadminIII vagy SQL shell segítségével tudunk utasításokat adni az adatbázisnak. Nyissuk meg a szimpatikusabbat (a PgadminIII grafikus ;D) kapcsolódjunk (a telepítés közben megadott jelszavakkal) majd hozzunk létre egy adatbázist. (PgAdminIII - Object Browser jobb gomb, a szerverre majd New Database vagy scriptként Create database teszt) 

Ha kész az adatbázis akkor a következő kis minta táblát hozzuk létre, hogy kipróbáljuk a legkézenfekvőbb adattípusokat. (Ctr+E, vagy Tools/Query Tool útvonalon nyissunk SQL ablakot) majd adjuk meg a következőt.

CREATE TABLE teszt(
id BIGSERIAL, --ez így auto increment. (egyszer majd bemutatom, hogy ez hogy is van :D)
szoveg VARCHAR(50),
szoveg2 CHARACTER VARYING(50), --ez ugyanaz mint a varchar
datum DATE DEFAULT CURRENT_DATE, --ez csak simán dátumot tárol, és alapértékként a mai dátumot adja. Now()-ot is megadhatunk.
datumtimemal TIMESTAMP DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP, --ez dátumot és időpontot is tárol alapból a rögzítés dátum és időpontját. Now()-ot is megadhatunk.
egesz INTEGER,
tort REAL, --de lehet double, numeric, decimal típus is
igazhamis BOOLEAN DEFAULT TRUE, --Truet jelent: 't', 'true', 'y', 'yes', 'on', '1' → False: FALSE, 'f', 'false', 'no', 'off', '0'
PRIMARY KEY(id), --elsődleges kulcs
UNIQUE (szoveg) --egyedi kulcs
);

Ha jól csináltuk, akkor létrejött a tábla és lefrissítve az Object Browser-ben láthatjuk is. Természetesen a PGADMIN-nal grafikusan is megcsinálhattuk volna a táblát, ám a deklarációk miatt hasznosabb volt most kézzel végrehajtani. Most adjunk meg néhány adatot is: 

INSERT INTO TESZT (szoveg, szoveg2, egesz, tort) VALUES ('ELSŐ', 'ELSŐ SZÖVEG', 1, 1.1);
INSERT INTO TESZT (szoveg, szoveg2, egesz, tort) VALUES ('MÁSODIK', 'MÁSODIK SZÖVEG', 1, 2.2);
INSERT INTO TESZT (szoveg, szoveg2, egesz, tort) VALUES ('HARMADIK', 'HARMADIK SZÖVEG', 1, 3.3);

Vissza selectálva (SELECT * FROM Teszt) látnunk kell a csodát :)

Hát elsőre ennyi, ezek tényleg csak az alapok. Legközelebb bemutatom, hogy hogyan lehet kapcsolatot teremteni VB.Net programból a kis adatbázisunkkal.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sql adatbázis postgresql

A bejegyzés trackback címe:

https://lev-it-acio.blog.hu/api/trackback/id/tr862777848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása