Lev-IT-áció

Ez a kis Blog IT fejlesztéshez kapcsolódó témaköröket fog boncolgatni, amelyeket igyekezni fogok gyakorlatiasan megfogalmazni, elemelkedve az elméleti síkról.

Rólam azt kell tudni, hogy már évek óta fejlesztek nagyvállalati, banki egyedi szoftvereket és hát mit mondjak szeretem ezt a szakmát.

A blog témájába beleesik a szembejövő kisebb-nagyobb probléma körök tárgyalása ugyanúgy mint a különböző példakód jellegű „móriczka” kódolás, egyes technológiák bemutatásáról. Így bizony felfog tűnni a blogban az érdeklődési körömbe eső összes technológia – előbb utóbb ;). Ezek a teljesség igénye nélkül (mire is lehet itt számítani):
- .Net programozás. (VB.Net, C#.Net, ASP.NET)
- SQL programozás
- Ismertebb adatbázis kezelők (MS SQL Server, Oracle)
- Kissé egzotikusabb (kevésbé elterjedt) adatbázis kezelők (PostgreSQL, FireBird)
- Java
- Fejlesztési módszertanok


Fogjátok azt is látni, hogy a fenti témákban vannak nálam jártasabb emberek is, de a magyar nyelvű blog szféra szerintem annyira szegényes ezekben a témakörökben, hogy én még simán beférek ide ;D

Remélem mindenkinek tetszeni fog! :)

Címkék

.net (8) adatbázis (3) ajax (1) asp.net (4) c# (6) debian (1) firebird (1) hash (1) java (1) linux (2) masterpage (1) mono (1) monodevelop (1) ms sql (1) mysql (1) oracle (1) postgresql (4) SHA256 (1) sql (5) szekvencia (1) tomcat (1) tools (1) üzemeltetés (1) visual basic (5) Címkefelhő

Tomcat 8.x alaptelepítés

2014.12.30. 00:43 :: apriliars

Az Apache Tomcat egy végtelenül egyszerű java webszerver (pontosabban servlet container). Előszeretettel használják pl. fejlesztésekhez, de éles alkalmazások is visz szép számmal.

Lehet belölet kattingatos telepítőt is használni, de mi most a "portable" változatot fogjuk megnézni. Mi is kell, hogy beizzítsunk egyet?


1. Letöltjük innen core zip-et ami tartalmazza egy könyvtárban a Tomcat-et. Ezt kicsomagoljuk.
2. Ha elérési port-ot akarunk állítani azt a conf/server xml-ben tehetjük be. (Általában a beállítások a conf könyvtárban vannak, bármilyen hihetetlen is :) ) A Connector port értéket kell átírni. Alapból 8080
3. A Tomcat user beállításokat a conf/tomcat-users.xml-ben kell megtenni (a tomcat-users tag-en belül) :
pl.
  <role rolename="manager-gui"/>
  <role rolename="manager-script"/>
  <role rolename="manager-jmx"/>
  <role rolename="manager-status"/>
  <role rolename="admin-gui"/>
  <role rolename="admin-script"/>
  <user username="admin" password="admin" roles="admin-gui,admin-script,manager-gui,manager-script,manager-jmx,manager-status"/>
 
Ennek a példának megfelelőn admin user admin jelszóval (clear text password !!! :P) lehet bejelentkezni a manager felületekre. (Persze lehet cizellálni ;) )

4. Tegyünk be war-okat a webapps könyvtárba. (Ha nincs akkor persze ne :) )

5. Indítsuk el :)
A bin könyvtárban található a startup.bat (vagy linux alatt startup.sh) segítségével lehet elindítani, shutdown.bat (vagy sh ) segítségével pedig leállítani
A log könyvtárba teszi be a hasfájásait (sőt én a log4j beállító fájlba is rendszeresen ezt a könyvtárat jelölöm meg a logoláshoz :) )

Ha mindent jól csináltunk localhost:8080 meg kell jelennie a tomcat manager felületének (ez csak localhoston érhető el)
Meg persze saját war-nak is futnia kell (localhost:8080/sajatWar :P)

Grátisz lépés: Kössük rá az Eclipse-t is. (Luna már tartalmazza a tomcat 8-at a Kepler alapból asszem nem)
 Window/Preferences/Servers/Runtime Envinronment -> Add Apache Tomcat 8 -at kell választani illetve ki kell tallózni hozzá a Tomcat könyvtárat, ahová kicsomagoltuk.

Szólj hozzá!

Címkék: java tomcat

A bejegyzés trackback címe:

https://lev-it-acio.blog.hu/api/trackback/id/tr327021179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása