Lev-IT-áció

Ez a kis Blog IT fejlesztéshez kapcsolódó témaköröket fog boncolgatni, amelyeket igyekezni fogok gyakorlatiasan megfogalmazni, elemelkedve az elméleti síkról.

Rólam azt kell tudni, hogy már évek óta fejlesztek nagyvállalati, banki egyedi szoftvereket és hát mit mondjak szeretem ezt a szakmát.

A blog témájába beleesik a szembejövő kisebb-nagyobb probléma körök tárgyalása ugyanúgy mint a különböző példakód jellegű „móriczka” kódolás, egyes technológiák bemutatásáról. Így bizony felfog tűnni a blogban az érdeklődési körömbe eső összes technológia – előbb utóbb ;). Ezek a teljesség igénye nélkül (mire is lehet itt számítani):
- .Net programozás. (VB.Net, C#.Net, ASP.NET)
- SQL programozás
- Ismertebb adatbázis kezelők (MS SQL Server, Oracle)
- Kissé egzotikusabb (kevésbé elterjedt) adatbázis kezelők (PostgreSQL, FireBird)
- Java
- Fejlesztési módszertanok


Fogjátok azt is látni, hogy a fenti témákban vannak nálam jártasabb emberek is, de a magyar nyelvű blog szféra szerintem annyira szegényes ezekben a témakörökben, hogy én még simán beférek ide ;D

Remélem mindenkinek tetszeni fog! :)

Címkék

.net (8) adatbázis (3) ajax (1) asp.net (4) c# (6) debian (1) firebird (1) hash (1) java (1) linux (2) masterpage (1) mono (1) monodevelop (1) ms sql (1) mysql (1) oracle (1) postgresql (4) SHA256 (1) sql (5) szekvencia (1) tomcat (1) tools (1) üzemeltetés (1) visual basic (5) Címkefelhő

.NET IDE ingyé'!

2011.05.02. 16:40 :: apriliars

Rendben, .Net-et programozunk, de milyen eszközzel? Hát a komoly projektek esetében asszem nem nagyon kérdés, hogy a Visual Studio Professional-al és afölött (bár állítólag a Borland .Net Builder-je is kiváló, de azzal még nem volt dolgom), de tanulásra, kisebb projektekre nem biztos, hogy szükséges. De milyen ingyenes lehetőség jöhet szóba, és melyek közöttük a főbb különbségek. (A jegyzettömböt most kihagyom a felsorolásból :D)

Szempont

Visual Studio Express

Sharp Developer 3.2

Támogatott nyelv

C#, Visual Basic, ASP.Net, C++

C#, Visual Basic, ASP.Net, F#, Boo, Ruby, Phyton

Támogatott keretrendszer verzió

Mindig csak egy.

- 2010-es csak 4-es

- 2008-as csak 3.5

- 2005-ös csak 2.0

1.1-es verziót nem támogatja ingyenes változat. 

Nem oly régóta már a 4-es is támogatott, így gyakorlatilag teljes a repertoár. A legmagasabb stabil verzióból tehát az összes fontosabb verzió alá lehet fordítani. 

Egyetlen kívétel itt is (mint mindig) az 1.1-es. (Korábbi elavult/nem támogatott IDE van hozzá)

Fordítási cél CPU

Csak 32 bit

32 bit / 64 bit

Debug

Van

Van

InteliSense és kódkiegészítés

Van

Van

WinForms editor

Van

Van

WebForms editor

Van

Nincs

Database browser

Van, de csak a gyári drivereket támogatja. Külső drivereket nem. 

Van (de egyenlőre nagyon bug-os)

Datasource editor

Van, de csak a gyári drivereket támogatja. Külső drivereket nem. 

Nincs

Report Generator & editor

Nincs

Van

Class Designer

Nincs

Van

Plugin

Nincs (nem pluginelhető)

Van is meg nincs is. Legalábbis elég kevés gyártó gondol rájuk is.

 

A jó hír, hogy a VS 2008/2010 projekt fájlját olvassa és írja a Sharp Developer és fordítva is (legalábbis egyenlőre nem futottam bele ennek ellenkezőjébe) így az egyik hiányosságait a másikkal lehet próbálni pótolni. (Mint írtam, korrekt nagy projekthez azért a minimum a VS Prof.-ot használnám)

Azért van ami nem egyforma, pl. forms-os alkalmazás készítése során VB.net-ben a VS másképpen deklarálja a vezérlőket mint a SharpDeveloper, vagy akár C#-os kód generátor. (Használja a withevents kiegészítés). Ilyen és hasonló eltérésekbe simán belefuthatunk.    

Ami nem tudom, hogy jó-e, de a Sharp Developerben (legalábbis a 3.2-ben, a 4-esben egyenlőre nincs) van magyar nyelv. Én minden esetre elsőnek állítottam vissza angolra. Hát igen. Máskor meg bosszankodom, hogy a szuahéli nyelv is előbb szerepel mint a magyar :)

Sharp developer letölthető itt.

Visual Studio Express pedig itt

 

Szólj hozzá!

Címkék: .net asp.net c# tools visual basic

A bejegyzés trackback címe:

https://lev-it-acio.blog.hu/api/trackback/id/tr732871724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása